fredag, november 04, 2005

Eksamenstid, eller REM om du vi

Eg har mange fine pause variantar. Mange gode orsakingar til å ta pause. Ein av pausevariantane er internettpausen. Til vanleg trekk desse pausane ut og eg vasar bort mykje tid. Så, for å gjere denne internettpause litt meir pensum relevant kan eg fortelje dykk om REM. Mange veit sikker kva bokstavane står for, men veit du kva det eigentleg er og kva eigentleg skjer?

Fenoment REM har fått namnet av di at kvart 30 sekund førekjem det muskel ”utbrot”, det augo virrar ukontrolert farm og attende bak igjenlatne augelokk. Vidare er dette søvnstadiet prega av at ein draumar og har eit høgt aktiverings nivå. Eit anna fasinerande poneg er at på EEG maskina (som måler hjernens elektriske aktivitet) ser det ut som om at den sovande personen er fullt vaken. Hjernen jobbar som om det skulle vera dag. Det er intens aktivitet i dei limbiske strukturane. Amygdala som er ”følelsessenteret” i hjernen, er i full gang, men den ”intelektuelle” prefrontale hjernebarken er relativt lite aktiv. Dette kan vera ein av forklaringa på at draumar ofte ikkje heng saman reint logisk. Den motoriske hjernebarken oppererar, som styrar bevegelsane våre, og som om det skulle ha vore dag. Likevel rørar den sovande ikkje på seg. Forsking har vist at signala frå den motoriske hjernebarken blir blokkerte, og då er det logisk at kroppen ikkje reagerar.

Festleg.

1 Kommentarar:

Blogger Pappa Karlsen said...

En ting æg ikkje forstår æ at de seie at drømmane våre bare vare i sånn 6-8 sekund, æg vett ikkje heilt om eg trur på det...

04 november, 2005 12:40  

Legg inn en kommentar

<< Home